Do 18 kwietnia br. ograniczona będzie praktyczna nauka zawodu organizowana przez szkoły i placówki prowadzące kształcenie zawodowe. Zajęcia z zakresu praktycznej nauki zawodu, w tym zajęcia w formach kursowych, będą prowadzone zdalnie ? o ile z programu nauczania wynika taka możliwość.
Ponadto do 18 kwietnia br. młodociani pracownicy z branżowych szkół I stopnia nie będą mieli organizowanych zajęć praktycznych u pracodawców. Pracodawca jest zobowiązany zwolnić młodocianego pracownika z obowiązku świadczenia pracy.
Rozporządzenie wchodzi w życie 29 marca 2021 r.
Rozporządzenie Ministra Edukacji i Nauki z dnia 26 marca 2021 r. w sprawie czasowego ograniczenia funkcjonowania jednostek systemu oświaty w związku z zapobieganiem, przeciwdziałaniem i zwalczaniem COVID-19. (Rozporządzenie czeka na publikację w Dzienniku Ustaw).
Informacja znajduje się na stronie internetowej Ministerstwa Edukacji i Nauki.
Krotoszyn, dnia 12 marca 2021 r.
Najsprawniejszy w zawodzie ? kucharz
Zwyciężczynią konkursu została Karolina Bargenda
Dnia 26.02.2021 roku uczestnicy Hufca Pracy 15-2 w Krotoszynie przystąpili do zmagań w ramach konkursu ?Najsprawniejszy w zawodzie 2021? w kategorii kucharz. Przedsięwzięcie zostało przeprowadzone dla tegorocznych absolwentów szkół branżowych współpracujących z jednostką. Jak co roku, dzięki przychylności Pani Doroty Walczak, Dyrektor Zespołu Szkół Specjalnych w Krotoszynie konkurs przeprowadzono w pracowni gastronomicznej tejże placówki pod czujnym okiem przewodniczącego komisji konkursowej Ryszarda Ziajki ? instruktora praktycznej nauki zawodu. Konkurs miał na celu sprawdzenie wiedzy i umiejętności kucharzy ? uczestników Hufca Pracy 15-2 w Krotoszynie, jak również wyłonić 2 najlepszych, którzy będą reprezentować jednostkę podczas etapu wojewódzkiego konkursu. Konkurs zorganizowano dwu etapowo, a dostosowując przebieg konkursu do panującej sytuacji pandemicznej, młodzież pracowała indywidualnie przy stanowiskach gastronomicznych. Po przywitaniu uczestników przez z-cę Komendanta Iwonę Łuczak i zapoznaniu ich z wszelkimi wymogami formalnymi i BHP uczestnicy napisali test sprawdzający poziom ich wiedzy teoretycznej z zakresu gastronomii.
Zajęcia na sali ,,Pilawa", dla grup zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Sportu odbywają się od dnia 16.11.2020 r.
W okresie od 24 października do 8 listopada br. uczniowie branżowych szkół I stopnia będący młodocianymi pracownikami są zwolnieni z obowiązku świadczenia pracy na mocy art. 15f specustawy z dnia 2 marca 2020 r. o szczególnych rozwiązaniach związanych z COVID-19.
W sprawie wynajmu sali gimnastycznej ,,Pilawa" prosi się o kontakt z sekretariatem szkoły BSIS tel. 62 733 13 31.